Flanders Memorial

Wanneer je in de Vlaamse streek (maar ook ver daarbuiten) toevallig de Schotse pipes en drums hoort luiden, dan is de kans groot dat dit de noten zijn van de Flanders Memorial Pipe Band, die je aan het oorlogsverleden doen terugdenken. Je kan ons spotten tijdens meeslepende herdenkingen op bijvoorbeeld de talrijke British cemeteries, maar ook in de feestelijke straten laten we graag onze tunes weerklinken. Je herkent ons aan onze blauwe tartan, het logo met eenhoorn en het Keltisch kruis op onze crest.


Na een ontmoeting, die uitgroeide tot een vriendschap, tussen de oprichter van onze band met de Kintyre schoolpipeband uit Campbeltown (Schotland) was de keuze voor de blauwe kilt vlug gemaakt. Jean-Pierre wou namelijk ook in Belgiƫ een school- of jeugdpipeband opstarten met als voorbeeld deze Schotse band en hun Ramsay Ancient Blue tartan. Na meteen toestemming gekregen te hebben van de Clan Chief, etaleren we sindsdien met trots onze blauwe kilt.


De Clan Ramsay is een clan uit de Schotse Laaglanden die aanspraak maakt op de kastelen Brechin en Dalhousie. Niet enkel hun tartan, maar ook motto (ora et labora), en crest (eenhoornkop met zilver en goud) hebben we overgenomen in ons logo.


Onze crest zelf getuigt van de samensmelting van FMPB (Poperinge) met de Passchendaele 1917 Pipes & Drums (Zonnebeke). Op dat moment werd namelijk beslist om de crest met eenhoornkop om te ruilen voor de crest van de Passchendaele 1917. Je ziet er het Keltisch kruis op de Frezenberg te Zonnebeke op terug, geflankeerd door de thistle (de Schotse distel, het nationaal symbool bij uitstek), en de poppies (de klaprozen die symbool geworden zijn voor de bloedige strijd in de West-Vlaamse modder). Het geheel is omringd door een cirkelvormige band met daarin het motto "Cuimhnichibh", wat gaelic is voor "Remember" (herinner).

FMPB Crest
FMPB Tartan
FMPB logo